آزمایشگاه سنجش از دور چندطیفی و فراطیفی

سرپرست آزمایشگاه سنجش از دور چندطیفی و فراطیفی

مهدی حسنلو 

دانشیار

سنجش از دور

شماره تماس: 61114525

پست الکترونیکی: hasanlou@ut.ac.ir

وبگاه: https://rslab.ut.ac.ir

 

پس از گذشت حدود دو قرن از آغاز ایده­ی سنجش­ازدور با یک عکس هوایی از بالن، امروزه سنجش­ازدور به عنوان یکی از روش­های استاندارد تولید داده­های مکانی جایگاه مهمی در بین علوم مختلف یافته است. در سال­های اخیر پرتاب ماهواره­های متعدد با سنجنده­های بسیار پیشرفته به لحاظ مکانی و رادیومتریک این علم و فناوری نو را در وضعیتی ویژه قرار داده است. این روند تا جایی پیش رفته که سنجش­ازدور را به عنوان راه حلی توانا در مسائل بسیاری از علوم مطرح کرده است.

به طور کلی ماهیت سنجش­ازدور برخاسته از نتیجه­ی اثر محیط و عوارض بر موج الکترومغناطیس می­باشد. که بر همین اساس انواع سنجش­ازدور و کاربردهای هر یک تقسیم­بندی می­شود. با توجه به ارتباط بسیار زیاد تصاویر چندطیفی و ابرطیفی به بحث پردازش تصاویر ماهواره­ای و وجود تخصص این موضوع در گرایش سنجش­ازدور، وجود این آزمایشگاه در این گرایش بیش از پیش احساس شده و جزء لاینفک این گروه (سنجش‌­ازدور) می­باشد. همچنین کاربردهای فراوان سنجش­‌ازدور در علوم مختلف و ارتباط بین رشته‌ه­ای این تخصص با دیگر رشته‌­ها باعث شده که برنامه­‌ریزی­‌های بلند مدت و ارتباط با صنعت در راستای اهداف تشکیل این آزمایشگاه قرار دارد. همچنین برنامه سوم توسعه دانشگاه در راستای بین­‌المللی سازی جزء اهداف تشکیل این آزمایشگاه بوده است.

از جمله زمینه های تحقیقاتی و عملیاتی این آزمایشگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • محیط زیست
  • منابع طبیعی
  • کشاورزی
  • جنگل
  • فضایی
  • بنیادی
  • اقیانوسی

 

نمونه ای از فعالیتهای آزمایشگاهی

تحقیقات زیر توسط دانشجویان در آزمایشگاه انجام شده است:

نظارت و پهنه‌بندی زوال جنگل‌های بلوط در غرب کشور (پروژه ملی)

 

بررسی و نظارت بر صخره‌های مرجانی (سواحل مرجانی جنوب کشور)

 

نظارت بر پوشش گیاهی و سطح زیر کشت محصولات استراتژیک با استفاده از تصاویر چندطیفی و ابرطیفی پهپاد

 

برای اطلاعات بیشتر در خصوص فعالیت‌های پژوهشی انجام شده و جاری در آزمایشگاه، به وب‌سایت https://rslab.ut.ac.ir  مراجعه فرمایید.

کاتالوگ آزمایشگاه را از اینجا دانلود نمایید.

rslab.ut.ac.ir